3

Geothermische warmtepomp

Geniet van een onuitputtelijke energiebron in de ondergrond

Bij een geothermische warmtepomp halen we met een diepteboring – uitgevoerd door zusterbedrijf HB Geo - de nodige warmte op een energiezuinige manier uit de diepe ondergrond. Deze warmte geven we vervolgens via vloerverwarming af aan de woning. In de zomer kan je jouw geothermische warmtepomp inzetten voor zogeheten passieve koeling. Ook voor het ecologisch verwarmen van grotere gebouwen bieden geothermische warmtepompen heel wat mogelijkheden.


Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Met een geothermische warmtepomp behaal je een maximaal rendement doorheen de verschillende seizoenen.  De diepe ondergrond garandeert een stabiele geothermische warmte. Deze temperatuur is doorheen het hele jaar constant en – vooral - onuitputtelijk.

We gebruiken de geothermische warmtepomp als energiebron die door de warmtepomp letterlijk wordt ‘opgepompt’ tot de gewenste temperaturen voor je woning of gebouw.

2019-Saariston-Kaivonporaus-Vuoritie-2

HVAC
sinds
1972

Verwarming en warm water

Wanneer je kiest voor een verticale diepteboring halen we de energie uit de diepe ondergrond. Deze geothermische grondcollector sluiten we aan op je warmtepomp. De warmtepomp voedt vervolgens je verwarmingssysteem – meestal vloerverwarming - en zorgt via een warmtepompboiler voor het opwarmen van je sanitair warm water.

Optimaal wooncomfort

Het hele jaar door ben je verzekerd van een optimaal wooncomfort aan een uiterst lage energiekost. Ook het opwarmen van je sanitair warm water kan perfect met een geothermische warmtepomp. Hiervoor voorzien we een opslagvat voor je sanitair warm water.

Energievriendelijk koelen

Net zoals de overige types van warmtepompen kan je een geothermische warmtepomp in de zomer gebruiken om je woning energievriendelijk te koelen. 

Bij een dieptesondering is deze passieve koeling zelfs aangewezen. Zo blijft je warmtebron in de diepe ondergrond doorheen de seizoenen beter in balans, wat de efficiëntie van het systeem verhoogt. 

Wat omvat de geothermische boring en de bijhorende installatiewerken?

Eén of meerdere diepteboringen zijn noodzakelijk voor het functioneren van een geothermische warmtepomp. Dankzij onze samenwerking met zusterbedrijf HB Geo mag je rekenen op een totaalservice voor de geothermische boringen en de volledige binnenhuisinstallatie.  

Horizontaal leidingwerk en collectorput

Naast het boren van de verticale dieptesondes verzorgen we het horizontale leidingwerk om de verschillende boorgaten met elkaar te verbinden en samen te brengen in de collectorput.

Vanuit de collectorput brengen we de aan- en afvoerleiding naar binnen en zorgen we voor de nodige afdichtingen. Ook het finale opvullen met koude- en warmtegeleidende vloeistof nemen we op ons. 

Berekeningen

We berekenen het vereiste aantal boringen en bepalen de aangewezen diepte. We houden daarbij rekening met de specifieke ondergrond en de energiebehoeftes. De uiteindelijke watertemperatuur en het -debiet bepalen het vermogen dat iedere boring oplevert voor het verwarmen van je woning of het gebouw.

Grondboring 4