kometts__professional_photography_of_an_open_living_room_with_k_1e1b20ed-f23d-4bea-8416-3048b8a63d81

Ventilatiesysteem type C met ventilatieroosters boven de ramen

Een budgetvriendelijke oplossing voor de aanvoer van verse lucht

Een ventilatiesysteem type C zuigt op mechanische wijze de vervuilde lucht af. Dat gebeurt in de vochtige ruimtes, waaronder de badkamer en de keuken. Hieronder ontstaat er in de woning een lichte onderdruk. Via ventilatieroosters boven de ramen stroomt er door deze onderdruk gezonde buitenlucht naar binnen.

Hoe werkt een ventilatiesysteem C+

In dit systeem vindt geen warmterecuperatie plaats. Er is in vergelijking met een ventilatiesysteem type D geen uitgebreid netwerk van kanalen nodig, wat de installatie vereenvoudigt. Een ventilatiesysteem type D is een budgetvriendelijke oplossing om de lucht in je woning te verversen. 

Wij werken met meestal met het type C+, wat een vraaggestuurde ventilatie inhoudt. Hierbij wordt de ‘luchtzuiverheid’ permanent gemeten. Dit systeem (C+ genaamd) voert alleen vervuilde lucht af bij een te lage luchtkwaliteit. 

Bij een ventilatiesysteem type C+ wordt de verse lucht naar binnen gezogen via toevoerroosters boven de ramen. De afvoer van de ‘vervuilde’ binnenlucht gebeurt met leidingen die de lucht naar buiten brengen. 

Een intelligente sturing zorgt voor het correct afvoeren van de lucht. Wanneer iemand de ruimte binnenkomt, stijgt het ventilatiedebiet. Ofwel meten sensoren de concentratie CO2 in de binnenlucht. Wanneer deze concentratie te hoog oploopt, dan verhoogt automatisch de toevoer van verse buitenlucht.

baptiste-buisson-J_j4F1pVQSc-unsplash