Het juiste ventilatiesysteem voor een optimaal wooncomfort en een laag energieverbruik

Je verwarmingsinstallatie en ventilatiesysteem zijn qua functionaliteit nauw met elkaar verbonden. Beide hebben een zeer grote impact op het wooncomfort en het energieverbruik van een woning. Het is dan ook van groot belang om je verwarmingsinstallatie en je ventilatiesysteem technisch op elkaar af te stemmen. Dat is meteen ook de reden waarom verwarmingsspecialist Cevek ook ventilatiesystemen plaatst.

Totaalservice voor ontwerp én plaatsing

Ook bij ventilatiesystemen mag je rekenen op advies op maat en een totaalservice voor ontwerp en plaatsing. We lichten je persoonlijk de voordelen en nadelen van elk type ventilatiesysteem toe.

Ons ervaren studiebureau neemt het technisch ontwerp en de vereiste calculaties op zich. Neem bij je bezoek aan onze showroom zeker de plannen van je woning mee.

Wij werken met Belgische kwaliteitsmerken Zehnder, Comair en P. Lemmens.

Ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie

Heerlijk warm in de winter, lekker koel in de zomer

Een ventilatiesysteem type D – ook balansventilatie genaamd – werkt op basis van een netwerk van kanalen die verse lucht mechanisch aanvoeren of ‘vervuilde’ lucht naar buiten brengen.

De afgevoerde lucht geeft via een warmtewisselaar tot 90% van zijn warmte af aan de inkomende koude lucht, zodat dit systeem een extra energiebesparing oplevert.

De inkomende lucht gaat eerst doorheen een filter, zodat het stof buiten blijft.

Een ventilatiesysteem type D staat garant voor een optimaal wooncomfort. Het systeem creëert in elke ruimte het perfecte leefklimaat. In de zomer koelt het systeem – dankzij een bypass langs de warmtewisselaar – je woning zelfs af.

Ventilatiesysteem type C met ventilatieroosters boven de ramen

Een budgetvriendelijke oplossing voor de aanvoer van verse lucht

Een ventilatiesysteem type C zuigt op mechanische wijze de vervuilde lucht af. Dat gebeurt in de vochtige ruimtes, waaronder de badkamer en de keuken. Hieronder ontstaat er in de woning een lichte onderdruk. Via ventilatieroosters boven de ramen stroomt er door deze onderdruk verse lucht naar binnen.

In dit systeem vindt geen warmterecuperatie plaats. Er is geen uitgebreid netwerk van kanalen nodig, wat de installatie vereenvoudigt. Een ventilatiesysteem type C is de budgetvriendelijke oplossing om de lucht in je woning te verversen.

Binnen het type C heb je nog de keuze uit een vraaggestuurde ventilatie waarbij de ‘luchtzuiverheid’ permanent gemeten wordt. Dit systeem (C+ genaamd) voert alleen vervuilde lucht af bij een te lage luchtkwaliteit.

Daarnaast bestaat er nog een vraaggestuurde ventilatie type C+ met smartzones. Bij dit type ventilatiesysteem gebeurt in bepaalde ruimtes – bijvoorbeeld de slaapkamers – de luchtafvoer toch op mechanische wijze via afvoerkanalen.