Hoe en waarom? Een korte uitleg over de werking.
Hoe en waarom
Een warmtepomp kan je het beste vergelijken met een omgekeerde koelkast. Het is een bijzonder energiezuinig alternatief voor een traditionele cv-ketel.
HOE WERKT EEN WARMTEPOMP?
- Onttrekt warmte uit de aarde, het water of de lucht.
- De warmte wordt vervolgens op een hogere temperatuur gebracht door compressie (drukverhoging) en zo in de woning gepompt om de centrale verwarming aan te sturen.
- Energieverbruik is laag omdat er enkel elektrische stroom nodig is om de compressor aan te drijven. De rest komt van de aanwezige warmte uit de natuur.
- Heeft enkel zin in een degelijk geïsoleerde woning. Een warmtepomp werkt op relatief lage temperatuur en verwarmt het water van het verwarmingscircuit tot 35 à 40°C. Om hiermee een woning warm te krijgen, mogen er geen grote warmteverliezen zijn.
- Combineer bij voorkeur met verwarmingssystemen op lage temperatuur (zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren). Hoge temperaturen zijn nefast voor het rendement van de warmtepomp en zullen het verbruik doen stijgen.
- Ook bruikbaar om te koelen als het een omkeerbaar toestel betreft. Opgelet: als je de warmtepomp ook als koelinstallatie gebruikt, heeft dat een negatief effect op de berekening van het E-peil.
- Kan eveneens sanitair water opwarmen.
- Aanduiding rendement gebeurt met de COP-waarde (Coefficient Of Performance) of de verhouding tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie.
- Hoe hoger de COP, hoe beter. Een COP van minstens 4 is aangeraden.
WAAROM?
- Milieuvriendelijk
- Bijzonder laag energieverbruik. Tot 40 % minder in vergelijking met een klassieke aardgas- of stookolieverwarming.
- Heeft enkel een minimum aan elektrische stroom nodig, maar geen aardgas of stookolie.
- Geen afvoergassen.
- Behoorlijke vermindering van de uitstoot aan CO2.
- Met een warmtepomp voldoet u aan de EPB-eis van hernieuwbare energie
- Het systeem vergt minder onderhoudskosten dan een traditionele cv-ketel.
- Gecombineerd met PV-panelen verwarmt u bijna energie neutraal, en bent u bijna onafhankelijk van energiemaatschappijen.
Meer informatie nodig?
klik hier voor een afspraak! We maken de nodige tijd zodat alles duidelijk wordt.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!